A room with a view

One of the more lamentable facts about modern indoor arenas is that, unlike their outdoor brethren, most arenas do nothing to celebrate the environments and neighborhoods in which they reside. Cold and insular, arenas are all about focusing on the floor or action. Attempts to draw attention to the crowd such as the “Kiss Cam” are token distractions. Get in the crowd, get the show over with, and get everyone out ASAP. There’s no time to linger or savor an event.

It wasn’t always this way. Some of the postwar arenas attempted to bring in the outside. This was best executed at the old Portland Veterans Memorial Coliseum, which still stands next to its much larger successor, the Rose Garden. Memorial Coliseum was a simple, elegant square wrapped on all four sides by glass curtainwall. The round, undulating seating bowl inside the shell provided a clean visual line that gave the building its purpose and indicated where an observer was in relation to the seats.

Views of Portland were available on all four sides of Memorial Coliseum.

The pre-1997 Oakland Coliseum Arena also showed this kind of elegance. A larger arena than the one in Portland, the Coliseum Arena boldly used floor-to-ceiling glass, with a concrete exoskeleton to protect it. Like Portland, the rim of the upper seating bowl was clearly visible, though the Warriors and the arena operator chose to use dark curtains to prevent any clerestory effect. Both arenas were designed by Skidmore, Owings, and Merrill, a firm more known for skyscrapers (Sears/Willis Tower, WTC Freedom Tower) than sports properties.

Early cutaway drawing of the old Coliseum Arena

One of the key directives for the Coliseum Arena renovation was that the building needed to be stuffed with as many seats as possible, since the old 15,025 capacity was great for generating sellouts but poor for generating revenue. So they packed the place to the rafters with seats and redesigned the seating bowl to conform more to basketball instead of the neither-fish-nor-fowl multipurpose seating bowl of yesteryear. Over 4,500 seats were added in the process, an impressive feat of packaging and engineering. Lost in the transformation was the grace of the old design. New concrete entry lobbies were added to the exterior. The regular entrance from the plaza became a club entrance. The glass walls had to be retrofitted, cluttering the look.

In the Warriors’ unveiling of the Piers 30-32 site, the renderings ownership showed had an arena pictured, more as a placeholder than anything else. They were very clear to note that there were no detailed renderings or even a specific design at the moment. Considering the site’s pictureque waterfront locale, a great amount of effort may have to be undertaken to design the building so that patrons can appreciate views of downtown, the Bay Bridge, and the East Bay hills. If that doesn’t happen, the arena may be considered nothing more than a big concrete box. Nobody wants that. I don’t think the W’s will go back to the circular seating bowl, but there are still ways to open up the space to the outside. One way is to do what many new arenas have done – remove some cheap upper end seats, even entire sections.

North (left) upper tier removed, which should create an enviable Downtown-Bay Bridge panorama.

In addition, the concourses could be laid out to allow views of the action from concession stands. Mind you, implementing some of these ideas could prove costly because they may translate into greater amounts of costly square-footage being built to satisfy the vision. The W’s should know by now that they have a chance to build a truly iconic building, and to skimp would be wrong and practically indefensible. Arena architecture is not known for looking backward or in a retro manner. In this case there’s truly something to be learned from looking at the past, and it can only result in a better arena, one that celebrates everything happening outside its walls just as much as the events inside those walls.

5 thoughts on “A room with a view

  1. A more contemporary example of an arena with a view to the outside is USC’s Galen Center.
    .

    .
    The window faces northeast, which (theoretically) is the direction you would want it to face so as to not get direct sunlight into the building (except for the rare morning event).
    .
    The direction of the window notwithstanding, the window is covered up for regular season games (the photo above is from an exhibition basketball game).

  2. And northeast is the way you would want it to face to get the bridge view.

    I’m skeptical that you could get that many seats removed on the one side and still make it worthwhile. Even if you lopped off Staples Center’s upper deck on one end and added a few rows to both sides and the other end to make up for the loss of seats, you’d still be able to see the bridge from a limited number of seats. If you’re too low, you’d only see sky, there would only be so many seats with just the right angle.

    But any way you slice it, it’s better than the cookie-cutter arenas that everyone has now (if people thought that the ’70’s circular stadiums were monotonous, they should see modern-day arena design).

  3. The other problem is that since most W’s games are at night during the winter months, all you’d be able to see is a bunch of lights anyway.

  4. This is a unique location, and one of the objectives has to be to make Oracle look like a high school gym, as they’ll be in competition for many events. So I don’t think they’ll spare any expense or vision in creating a truly unique venue. They are gonna want the AT&T park of the NBA, minimizing any tiny chance for a team to move to Oracle or it’s replacement in future decades. San Jose of course, is an entirely different matter, but I can’t wait to see what the final design looks like! I suspect, like many, that the views are gonna be limited to certain seats, but I think that the concourse views will be breath taking. People aren’t gonna want to leave. It should be awesome!

  5. I’ve always thought the second-most lamentable thing about the Coliseum renovations behind Mt. Davis was the loss of the arena’s elegance and window views. (I wonder if there’s any photosof the old arena lying around on the interwebs?) Guess that’s the price of “modernity”, but IMO you can never go wrong with “opening up” an arena. Not only do you get the potential for breath-taking views, but a little natural lighting doesn’t hurt either. Hopefully the W’s will find a way to make it work with their new arena, be it in SF or Oakland.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s